تعریف حسابرس
هر موسسه، شرکت یا به طور کلی هر واحد صنفی که بازار فعالیت میکند باید به طور منظم و دوره ای حساب ها، درامد ها و هزینه های خود را بررسی نماید تا به مشکلی بر خورد نکند و یا بتواند قبل از وقوع آنرا شناسایی و رفع نماید. اما این کار را چه کسی انجام میدهد؟
حسابدار شخصی است که از توان انجام این کار بر می آید اما کار حسابداران نیز باید به صورت دوره ای نیز چک شود. حسابرس شخصی است که در مقام بالاتر از حسابدار قرار دارد و میتواند بر مراحل کار و نتیجه ی کار حسابدار نظارت داشته و آنرا بررسی نماید.
حسابرس عموما شخصی است که وظیفه ی بررسی صحت اسناد مالی و حسابداری و انطباق آن ها با اصول حسابداری و موارد قاونی را بر عهده دارد.
پس از بررسی نتایج کاری حسابدار این حسابرس است که باید در قالب یک گزارش نتایج بررسی های خود را به مسئولین رده بالای شرکت ، موسسه و... برساند
تقسیم بندی حسابرسان
حسابرسان را معمولا به دو دسته ی حسابرسان داخلی و حسابرسان مستقل دسته بندی مینمایند.
۱ - حسابرسان داخلی : این دسته از حسابرسان تنها موارد مالی شرکت را بررسی و نتایج را به صورت گزارشات دوره ای به هیئت مدیره ، مدیر عامل و تمام افراد بالا دستی گزارش میدهند.
۲ -حسابرسان مستقل: این دسته از حسابرسان عموما در قالب موسسات حسابداری مشغول به فعالیت هستند و به صورت قراردادی اقدام به حسابرسی مالی شرکت های طرف قرارداد میکنند. حسابرسان مستقل را بیشتر رابط بین هیئت مدیره و صاحبان شرکت می دادند.
وظایف و مسئولیت های حسابرس
- یک حسابرس حسابهای شرکت را به منظور مطابقت دادن آنها با قوانین و مقررات مالی بررسی مینماید.
- به منظور کنترل بیشتر کارها و نتایج به دست آمده ی حسابداران اقدام به جمع آوری اطلاعات و آمار ها مینماید.
- تحقیق در رابطه با شناخت بیشتر ویژگی های کسب و کار مربوطه، به منظور ارائه گزارشات دقیق تر
- بررسی تخصصی گزارشات مالی به منظور کسب اطمینان لازمه از عملکرد صحیح آنها
- ارائه پیشنهادات برای بهتر شدن شرایط کاری